Rusland per trein - Reisverslag uit Krasnoyarsk, Rusland van Dimphy Rutten - WaarBenJij.nu Rusland per trein - Reisverslag uit Krasnoyarsk, Rusland van Dimphy Rutten - WaarBenJij.nu

Rusland per trein

Door: Dimphy

Blijf op de hoogte en volg Dimphy

02 Oktober 2013 | Rusland, Krasnoyarsk

Vorige week zaterdag zijn we geland in St. Petersburg. De eerste avond zijn we heerlijk chique uit eten geweest en hebben we gelijk goed Russisch gegeten. De volgende dag zijn we naar de Hermitage geweest en de kerk waar Alexander de 2de in 1881 vermoord werd. Onderweg werden we nog door een jongen aangesproken of we hem met sigaretten konden helpen. Natuurlijk zeiden we Nee, maar hij was niet te jong hij had alleen 2 vrienden nodig en kreeg dan van promomeiden 6 sloffen. Oké, dus wij op de foto... S avonds zijn we gaan eten in een echt Russisch tentje waar ze geen Engels spraken en waar we alles maar aangewezen hebben wat er lekker uitzag. Typisch Russisch om langs een buffet te lopen en het eten op te warmen in een magnetron....

De eerste trein die we pakte was 4 uurtjes naar Moskou! De aankomst in Moskou ging soepel van de trein naar de metro, toen we echter door de poortjes waren was het voorbij met de Engelse vertaling en stonden er alleen nog maar Russische tekens. Gelukkig had elke lijn zijn eigen kleur, dus onze metro was snel gevonden. Bij de overstap volgden we de bordjes die begonnen met 'Bbi' helaas dit bleek niet de andere lijn te zijn, maar de uitgang. Dus met handen en voeten vragen waar de andere lijn was. Nou dat bleek simpel ipv 1 roltrap naar beneden moesten we er 2 nemen. Die roltrappen zijn trouwens megalang in Rusland, 1 roltrap kan wel 100 meter de grond in gaan!
Het Bolshoitheater is een van de mooiste theaters ter wereld en het balletgezelschap is een van de beste van de wereld. Dus daar wilden we wel even heen. Met moeite kaartjes weten te bemachtigen, dus toen we op het tweede balkon helemaal rechts (praktisch boven de orketsbak) zaten waren we al lang tevreden. Echter wel zuur dat we niet naast elkaar zaten en het pijnlijke harde stoelen waren voor €100,- per stuk! 5 min voordat de show begon kwam er ineens iemand naar me toe die op mijn stoel wilde zitten. Wat bleek, we hadden veel beter plekken. Helemaal in het midden en hebben dus goed genoten van de voorstelling Paquita.

De volgende trein bracht ons van Moskou naar Yekaterinburg. De eerste trein waarin we ook echt gingen slapen. Pff wat een oude verrotte trein. Aan de ene kant van het gangpad 2 stoelen en aan de andere kant 2 banken met daarboven bedden. Dus als de bank als bed dient kunnen er 6 mensen slapen. Wij vonden onszelf al heel goed voorbereid met een slaapzak, maar dat bleek overbodige luxe. Er werd nml een lakenpakket uitgedeeld, waar het echt om draait zijn de etenswaren die je meeneemt. De broodjes die wij meehadden waren een bewijs van amateurisme. Een Rus neemt nml van alles mee... Beginnende met een beker, je kunt namelijk gratis heet water in de trein halen en zo kun je dus de hele tijd thee drinken. Daarbij neem je koude kippenpootjes, komkommer, tomaten, gekookte eitjes en koude aardappels mee en natuurlijk droog brood om dit alles op te leggen en naar binnen te schuiven. Een lekkere plak ham wordt ook op het brood gelegd of als je liever warm eet dan eet je de plak ham met de noodles( die je met het hete water maakt) mee. Een groot mes is ook essentieel voor als je de ham nog in plakken moet snijden. Aangezien de trein om half 3 vertrok had iedereen rond 16.00 gegeten en werden de banken omgezet tot bedden en snurken maar. Wij Nederlanders hebben dit vanachter onze boekjes zitten aanschouwen en rond 18.00 onze broodjes gegeten :)

Wat de trein ook bijzonder maakt is dat elke coupe zijn eigen conducteur heeft. Voordat je instapt wil deze conducteur je kaartje zien en je paspoort en vertelt je welke plaats je hebt. Als de trein begint te rijden komt hij of zij wederom de kaartjes controleren en geeft een lakenpakket. Echter is er daarna nog geen sprake van chillen want er moet natuurlijk ook eten en drinken verkocht worden, dus wordt de coupe regelmatig doorgelopen. Elke 12 uur wordt de vlier geveegd en geboend. Ook wordt voor, tijdens en na een station de wc op slot gedraaid, want de behoeftes worden gewoon op het spoor gedaan. Als de wc verstopt raakt dan mag de conducteur deze natuurlijk ook maken en als klap op de vuurpijl mag hij of zij midden in de nacht ook op rattenjacht :)

Onze eerste stop in Azie was Yekateringburg. Hier zijn we van het station opgehaald door Irina en zij heeft ons aar haar appartement gebracht. Heel grappig om in het Russische auto verkeer te rijden. Het apartement lag naast een park met een reuzenrad, achtbanen, kartbanen ed. Dus hier hebben we 2 keer tussen hardgelopen.
Rond 16.35 stonden we bij een stenenmuseum voor de deur. Je bleek tot 16.30 kaartjes te kunnen kopen. Gelukkig wilde de dame achter de kassa ons wel helpen. De bewaker liet haar wel weten dat hij zo naar huis wilde dus dat ze ons moest vertellen dat we alleen de eerste verdieping mochten zien. Zonder een gedeelde taal te spreken kwamen we eruit. Op de eerste verdieping ging speciaal het licht voor ons aan en nadat we het daar gezien hadden werden we door de dame van de eerste doorverwezen naar de tweede verdieping ;). Daar zaten 2 dames op een bankje die opstonden en op de tweede verdieping ging het licht nu ook aan, maar wel maar voor de helft :). Op de 3de verdieping werden we weer vriendelijk ontvangen en gingen alle lichten aan. We kregen zelf uitleg (in 3 Engelse woorden) en de vraag of we wat in het gastenboek wilden schrijven :)

In de trein van Ykaterinburg naar Omsk waren we beter voorbereid met onze noodles en theebeker. En van de dame tegenover ons hebben we zelfs ham gehad:)

Nu zijn we na een 26 uur durende treinreis in de Krasnoyarsk en hebben we met onze couchsurfhost net typisch Russische borsjt gegeten, jammie!

• 02 Oktober 2013 - 15:00

Helena:

Leuk om julie avonturen te lezen. Succes en veel plezier met treinen en mooie dinen zien.. ben benieuwd naar de foto's!!

• 02 Oktober 2013 - 15:04

Sandra:

Wouw klinkt allemaal erg bijzonder! Veel plezier :-D

• 02 Oktober 2013 - 16:14

Gerda:

Hè Dimphy, wat een leuk verhaal om te lezen!! Zo te lezen ga je weer en fantastische reis maken! Heel veel plezier!!! Groetjes Gerda

• 02 Oktober 2013 - 17:38

Linda:

Wow wat gaaf weer om te lezen! Heel veel plezier!
    Linda

• 02 Oktober 2013 - 18:54

Melanie:

Cool, dimph!

• 03 Oktober 2013 - 09:36

Katolina:

Prachtig, ik krijg spontaan zin om zo'n trein in te stappen om dit hele proces zelf mee te maken :) Enjoy couchsurfing!